8 strategija kako da pričate tečno nemački jezik

8 strategija kako da pričate tečno nemački jezik

Otkriće šta se dešava u našem mozgu kada učimo neki strani jezik je pomoglo da se dođe do još efikasnijih strategija za učenje. Ovde ćemo navesti neke koje su najbolje u učenju nemačkog jezika.

1. Praktikujte da pričate nemački po malo svakog dana

Ukoliko ne koristite sve ono što ste naučili do trenutka kad vam zatreba, vaše znanje jezika u tom slučaju neće funkcionisati.

Nabubati sve pred test ili neki poslovni razgovor, pomoći će vam na dan ili dva, ali nije primenjivo na duže staze. Verovatno ćete zaboraviti sve odmah.

Naš mozak zahteva vreme da obradi i zadrži nove informacije. Verovali ili ne, 15 minuta učenja nemačkog svakog dana će biti dosta efikasnije nego, ukoliko to praktikujete, na primer, samo nedeljom uveče.

Učenje nemačkog jezika kroz konverzaciju

2. Ponavljanje, ponavljanje i samo ponavljanje

Ključ uspeha je isti za muzičare, atletičare i one koje uče neki jezik – praksa, praksa i praksa.

Da biste pričali tečno nemački, neophodno je da ponavljate iste reči i fraze u nedogled. Vaš mozak mora da se navikne da izgovara nemački u trenutku, bez zastajanja. Ukoliko radite ovo svaki dan, uradite tako što ćete sve izgovarati naglas. Izgovorite svaku nemačku reč kao što je čitate – na kraju krajeva, cilj je da nemački što pre prelomite preko jezika.

3. Izaberite temu koja vas zanima

Nema potrebe da učite nasumično reči koje nikad nećete koristiti. Umesto toga, izaberite temu koja vam se sviđa. Ukoliko je to umetnost, možete učiti  Deutsche Kunst (nemačka umetnost). Ukoliko je to istorija, zašto ne biste učili Deutsche Geschichte (nemačka istorija).

Ako učite ono što vas zanima bićete motivisaniji za učenje nemačkog uopšte.

4. Učite nemački u grupama

Učenje u grupama je idealna prilika da poboljšate vaše veštine slušanja i pričanja, koje su očigledno najvažnije veštine koje treba razviti da bi tečno pričali nemački jezik.

Možete da radite zajedno sa kolegama, ali ako možete pronađite neke izvorne govornike i pozovite ih da vam se pridruže.

Budite kreativni i zabavite se u svom učenju. Na primer, ako svi volite hranu i kuvanje, zašto ne biste proučavali neki rečnik hrane i pripremali nemačku hranu zajedno. Možete čak i vežbati svoj govor dok igrate nemačke igre kao što su nemački Charades ili Rollenspiele (igre uloga).

5. Kombinujte staro sa novim

Nove informacije ćete lakše zapamtiti ukoliko ih povežete sa nečim sličnim. Kombinujte izraze koji su međusobno povezani.

Umesto da proučavate jedno poglavlje, mešajte ih. Ovo vas ne čini samo efikasnijim, već će vam i učenje biti zabavnije. Ponovo pregledajte stare lekcije kako biste osvežili pamćenje o njima.

 

Efikasno učenje nemačkog jezika

6. Učite nemački pre spavanja

Spavanje pomaže našem mozgu da obradi i skladišti informacije. Zašto onda ne biste odvojili par minuta za učenje nemačkog pred spavanje. Ponovite vaše vežbe pričanja ili odgledajte kratki video na nemačkom pre nego što zagrlite jastuk.

Razgovarajte malo sa sobom na nemačkom pre nego što utonete u svet snova.

Ko zna, možda se jednog jutra probudite i progovorite tečno nemački jezik.

7. Učite da mislite na nemačkom

Šanse da se, na naprednom nivou, vaš um automatski prebaci na nemački kada je okružen nemačkim govornicima su ogromne. Ali, čak i u ranijoj fazi učenja možete svesno pokušati da razmišljate na nemačkom jeziku, barem na nekoliko minuta svaki dan.

Umesto prevođenja reči sa vašeg maternjeg jezika, pokušajte da povežete objekte direktno sa nemačkim rečima i frazama. Opišite stvari oko sebe na nemačkom u vašoj glavi. Počnite sa jednostavnim stvarima kao što je, na primer, „Die Blume ist gelb“ (cvet je žut) i postepeno prelazite na izazovnije fraze.

8. Ako ne pričate nemački – zaboravićete ga

Pričanje je ključ za tečni govor nemačkog.

Možete imati najbolje profesore na svetu, učiti gramatiku godinama, ali ako ne praktikujete slušanje i pričanje, nikada nećete tečno govoriti na nemačkom.

Okružite svoj život nemačkim jezikom koliko god možete. Gledajte nemačke TV kanale, slušajte nemačku muziku, čitajte knjige na nemačkom. Promenite jezik svog telefona na nemački, preuzmite neke nemačke aplikacije.

I na kraju, ali ne i najmanje važno – nemojte se plašiti da pravite greške. One su dragocen deo vašeg iskustva u učenju i na kraju će vam pomoći da postanete dobar govornik nemačkog jezika.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *