Ovih 8 stvari nikako ne treba da radite u Nemačkoj

Ovih 8 stvari nikako ne treba da radite u Nemačkoj

Kada putujete ili se selite u drugu zemlju, poželjno je da znate ponešto o kulturi, običajima i pravilima ponašanja koja se tamo poštuju. U suprotnom, rizikujete da nekoga slučajno uvredite i da napravite neprijatnu situaciju.

nemačka zastavaNemačka nije toliko drugačija u odnosu na nas. Ako poštujete princip “Ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se ponašaju prema tebi”, bićete okej. Opet, postoje neke stvari koje se u Nemačkoj jednostavno ne rade, a koje bi trebalo da znate.

Ovih 8 nepisanih pravila bi trebalo da poštujete kada idete u Nemačku:

1. Nemojte pričati viceve o Hitleru

Kao prvo, izvoditi nacistički pozdrav ili vikati “Heil Hitler” na javnom mestu u Nemačkoj je nezakonito. Ako kojim slučajem odlučite to da uradite, znajte da možete završiti u zatvoru ili platiti debelu kaznu.

Takođe, pričati lepe stvari ili viceve o Hitleru i nacističkom režimu vam neće doneti ništa dobro. Zapravo, najbolje je da uopšte ne spominjete ni Hitlera ni nacizam, i sve će biti super.

2. Izbegavajte priče o ratu

Većina Nemaca bi radije pričala o bilo čemu drugom, samo ne o Drugom svetskom ratu.  Često ih nervira to što je jedna od prvih asocijacija na njihovu zemlju rat kada ima toliko lepih stvari vezanih za Nemačku.

Ako vas ova tema veoma interesuje i želite da pričate o njoj, najpre diskretno ispitajte teren i stav svog sagovornika. Ali nikako nemojte započinjati razgovor na ovu temu samo da biste nešto pričali.

3. Ne pričajte o novcu

U Nemačkoj je nepristojno pitati nekoga koliko zarađuje ili koliko je para dao na kola, stan, letovanje itd. Takođe, nepristojno je razmetati se svojim prihodima – ako ste bogati, nemojte to pokazivati.

Tema novca je još jedna od tema koju treba izbegavati u razgovoru, ali samo na početku poznanstva. Ako vaš sagovornik započne priču o novcu, to znači da se pored vas opustio i da vas smatra prijateljem.

Poslovni čovek u Nemačkoj

4. Budite pažljivi kada pričate o problemu migracije

Znate i sami da se u poslednjih nekoliko godina dosta priča o problemu migracije u Nemačkoj. Tamo ćete upoznate kako one koji volontiraju da bi pomogli migrantima tako i one koji ih ne podržavaju.

Nemojte olako iznositi svoje mišljenje po pitanju problema sa migracijama u Nemačkoj i načinu na koji se vlada nosi sa njim. Bolje se držite nekih neutralnijih tema, bar dok ne upoznate osobu bolje.

5. Nedelja je dan za odmor

U Nemačkoj je nedelja rezervisana za odmor. To znači da ne bi trebalo da radite ništa bučno kod kuće da ne biste uznemiravali komšije. Dakle, nedeljom izbegavajte da puštate glasnu muziku, usisavate kuću, koristite bušilicu itd.

Osim toga, nedeljom prodavnice ne rade. Nemojte se žaliti zbog toga – Nemci na to neće blagonaklono gledati. Jer i prodavci u supermarketima, kao i svi ostali, imaju prava da se nedeljom odmore.

6. Nemojte hodati posred biciklističke staze

Nemica vozi biciklNemci skoro svakog dana voze bicikle. Zato svuda ima označenih biciklističkih staza. Ako pešačite, izbegavajte da hodate unutar tih staza.

A ako vozite bicikl, onda izbagavajte da vozite u pešačkoj zoni. Ukoliko se desi da nema jasno označene staze za bicikl, to znači da treba da vozite ulicom, ne trotoarom.

7. Ne prelazite ulicu na crveno

Možda ćete nekada i videti nekoga kako pretrčava ulicu u Nemačkoj, uglavnom ako žuri da stigne na autobus ili tramvaj na drugoj strani ulice. Ali, to se viđa daleko ređe nego kod nas.

Nikako nemojte prelaziti ulicu na crveno ako pored vas ima dece, čak ni ako je ulica malo prometna. A u velikim gradovima je opasno pretrčavati prometnu ulicu (naravno, kao i u svakoj državi na svetu).

8. Nazdravite pre nego što počnete da pijete pivo

Poslednje, ali ne manje važno – nazdravite pre nego što ispijete prvi gutljaj piva. I prilikom zdravice uvek održavajte kontakt očima.

Bar nam ovo pravilo neće teško pasti jer nam je poznato i poštuje se i kod nas.

Još jedna savet – imajte u vidu da Nemci drže do preciznosti i tačnosti kada razgovarate ili idete da se nađete sa nekim. Svi znamo da Nemci nemaju običaj da kasne. Tako da, dovoljno je da budete pristojni, obzirni i da stižete na vreme na mesto sastanka. To je skroz dovoljno za početak.

Ukoliko vas zanima više o uslovima života u Nemačkoj i kako da pronađete dobar posao u inostranstvu, računajte na pomoć tima Inoposao agencije.

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *