Kako da se brzo naviknete na poslovne i društvene običaje u Nemačkoj

Kako da se brzo naviknete na poslovne i društvene običaje u Nemačkoj

Ukoliko želite da se zaposlite u Nemačkoj, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate pre nego što se preselite. Ova pravila ponašanja u javnosti i na radnom mestu vam mogu pomoći da se uklopite u novu okolinu.

Građevina u Nemačkoj1. Naučite nemački

Iako u Nemačkoj postoji dosta poslova koje možete da obavljate sa znanjem engleskog jezika, neophodno je da pre odlaska naučite bar neke osnovne izraze na nemačkom. U tome vam mogu pomoći predavači iz škole jezika Click & Speak.

Nije neophodno da tečno pričate nemački, ali će vam biti od velike pomoći da znate da se izvinite, da kažete koliko je sati, ili da pitate za uputstva. Osim toga, lakše je sprijateljiti se sa kolegama ukoliko pričate isti jezik.

2. Nemojte da kasnite

Možda deluje kao običan stereotip, ali tačnost je visoko cenjena u ovoj državi. Ni vozovi, ni sastanci neće čekati na vas. Ako ne možete da se naviknete da stižete ranije, možete da pomerite svoj sat unapred, tako da sigurno ne kasnite.

Naravno, ne možemo uvek da kontrolišemo dešavanja oko sebe. Ukoliko nikako ne možete da izbegnete kašnjenje, javite i objasnite zbog čega je tako, jer i samo par minuta kašnjenja može da uvredi vaše nadređene.

3. Obratite pažnju na raspored i detalje

S obzirom na to da većina Nemaca uživa u tome da je svaki trenutak u njihovom životu dobro organizovan, morate da se naviknete na njihov stil života. U poslovnom svetu ne treba ništa organizovati ili pokušati u poslednjem trenutku jer neće biti dobro prihvaćeno. Kod njih spontanost nije vrlina.

Isto tako, svoje obaveze završavajte na vreme, bez odlaganja, jer kašnjenjem ne remetite samo svoj raspored, već i raspored svih drugih u firmi. Pored toga, svaki detalj u radu firme se proverava. Vaš rad ne može da se provuče bez temeljnog pregleda.

4. Profesionalnost i poštovanje

U nemačkim kompanijama je prisutna hijerarhija i bitno je da znate kako treba da se obratite svojim nadređenima, a da ih ne uvredite. Naravno, ovde je opet naglašena neophodnost poznavanja nekih osnova nemačkog jezika.

Što se tiče fizičkog kontakta, opšte je poznato da ga izbegavaju u javnosti, tako da zagrljaji ne dolaze u obzir. Na sastancima ili drugim poslovnim okupljanjima, sa prisutnima treba da se pozdravite kratkim, ali čvrstim rukovanjem. Isti pozdrav se očekuje i pre odlaska, po završetku okupljanja ili sastanka.

Rukovanje na kraju sastanka

5. Nabavka i dan za odmor

Nemačka efikasnost nije prisutna samo u većim kompanijama, već na svakom mestu u svakodnevnom životu. Na primer, ukoliko odlazite u supermarket da nakupujete zalihe namirnica, spremite se na brzinu i preciznost. Sve proizvode treba samostalno da upakujete, i to treba da obavite brzo, kako ljudi iza vas ne bi morali da čekaju. Spremite novac pre nego što dođete na red.

Bitno je i da ne ostavljate nabavku za nedelju, jer u Nemačkoj je nedelja dan za odmor. Banke i radnje uglavnom ne rade. Obezbedite sebi sve što vam treba za taj dan unapred. Čak i dan kada odmarate morate da isplanirate bar dan ranije.

6. Pričajte direktno i samouvereno – očekujte isto od sagovornika

Konverzacija u Nemačkoj se odvija direktno – odmah se prelazi na poentu. To ne znači da treba da vređate ljude ili da im namećete svoje mišljenje, ali samopouzdanje i iskrenost se cene. Podrazumeva se da ne treba ni da pokušate da se ulizujete drugim ljudima.

Isto tako, treba da se spremite da prihvatite kritiku i komentare drugih ljudi, bez vređanja. Zaobiđite digresije i ćaskanje, držite se ozbiljnih i bitnih tema. Nemci postavljaju jasnu granicu između privatnog i poslovnog života. Ukoliko nekoga želite da upoznate bolje, ostavite to za vreme nakon posla.

7. Reciklirajte

Nemačka je vodeća zemlja u oblasti očuvanja životne sredine, što znači da morate da se naviknete na recikliranje i zaštitu okoline. Nije neophodno samo zato što svi to rade, već ukoliko ne poštujete njihove zakone, možete dobiti velike novčane kazne.

Ako ne želite da plaćate kese u radnji, čuvajte stare plastične kese i koristite ih više puta. Ako kupujete piće u staklenim flašama, znajte da će biti dodatno naplaćene. Međutim, taj novac će vam biti refundiran kada vratite prazne flaše. Umesto kolima ili gradskim prevozom, provozajte se biciklom.

Recikliranje se ceni u Nemačkoj

8. Umesto karticom, plaćajte u kešu

Za razliku od većine evropskih zemalja, u Nemačkoj je običaj da se koristi keš, a ne kartice, posebno za manje kupovine.

Možda vam deluje čudno da nosite mnogo para sa sobom, ali je obavezno. Ne samo da će vas mrko gledati ako plaćate sve karticom, već neka mesta uopšte ne prihvataju kartice. Nije poznato zbog čega Nemci imaju tendenciju da koriste samo keš, ali treba to da prihvatite i da se prilagodite.

Svi smo kroz život čuli kako je društvo u Nemačkoj organizovano, temeljno i profesionalno. Zato ne treba da nas čudi njihova ljubav prema poštovanju pravila, propisa, iskrenosti i dobrom baratanju vremenom i obavezama. Niko ne očekuje da odete tamo i automatski počnete da se ponašate kao Nemac, ali možete da ih ispoštujete kako bi vaš uspeh u ovoj stranoj zemlji bio zagarantovan.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *