Nemački Zakon o useljavanju stručne radne snage – Kako on utiče na zapošljavanje Srba u Nemačkoj?

Nemački Zakon o useljavanju stručne radne snage – Kako on utiče na zapošljavanje Srba u Nemačkoj?

Početkom 2020. godine došlo je do izmena Zakona o useljavanju i zapošljavanju stručne radne snage u Nemačkoj. I to u korist građana zemalja koje nisu članice EU. Jer će sada, zahvaljujući tim olakšicama, moći da potraže posao i započnu život u Nemačkoj mnogo lakše nego ranije.

I to već od 1. marta 2020. godine, kada novi Zakon stupa na snagu.

Ukoliko razmišljate da odete u Nemačku i potražite posao u skladu sa vašim kvalifikacijama, korisno bi bilo da detaljnije proučite novine koje Zakon o useljenju u Nemačku donosi. Posebno obratite pažnju na sledeće benefite i obaveze.

Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku

U Nemačkoj su jednake mogućnosti za sve radnike

Ranije su prednost prilikom zapošljavanja u ekonomskoj prestonici Evrope imali Nemci, kao i ljudi koji dolaze iz zemalja EU. Novi Zakon ukida ove privilegije, tako da jednake šanse za zaposlenje imaju svi – bilo da su iz Nemačke, zemalja van ili unutar Evropske unije.

Pri tome, šansu za dobijanje dozvole za rad u Nemačkoj imaju svi kvalifikovani radnici – a ne samo visokoobrazovani kadar. Dobra stvar je i to što možete da se dokvalifikujete u Nemačkoj, ukoliko vaš stepen kvalifikacije nije dovoljan za odobrenje dozvole za rad.

Dobijanje vize u što kraćem roku

Nemačka je odlučila da ubrza proces dobijanja vize osobama koje žele da rade u njihovoj zemlji. Jasno je da je ovo na obostranu korist, s obzirom da Nemačkoj fali radna snaga različitih profila. U korist ovome govori činjenica da je Ambasada Nemačke u Srbiji uvela zasebne kategorije za izdavanje vize Srbima koji žele da rade u Nemačkoj.

Takođe, ovim zakonom vam mogu odobriti vizu na 6 meseci, iako nemate već ugovoren posao u Nemačkoj. Ovo je značajna izmena u zakonu Nemačke, jer ste po starom sistemu mogli da idete na maksimalno 3 meseca. I to sa turističkom vizom, dok biste sad dobili vizu radi traženja posla.

Naravno, da biste je zaista dobili po ubrzanom postupku (predviđa se oko 3 nedelje nakon što podnesete zahtev), potrebno je da imate nostrifikovanu diplomu.

Koje obaveze vas očekuju – ukoliko želite legalno da radite u Nemačkoj?

1. Neophodno vam je znanje nemačkog jezika

Za rad i život u Nemačkoj, neophodno je da umete da se sporazumevate sa ljudima, pričate i pišete na nemačkom jeziku i nesmetano ispunjavate poslovne obaveze. Baš zato, ako ne znate ovaj jezik, ne možete da dobijete posao u Nemačkoj. Naravno, nije svim kandidatima potreban isti nivo znanja nemačkog jezika. Traženi nivo zavisi od pozicije na kojoj biste radili u evropskoj prestonici Evrope.

Tako, za neke pozicije je potrebno da znate osnove jezika (A1/A2 nivo), dok je za druge, više pozicije, neophodan minimum B1 nivo jezika.

Učenje nemačkog jezika

2. Dokaz o finansijskoj nezavisnosti

Ukoliko idete u Nemačku u potragu za poslom, neophodno je da imate finansijska sredstva za izdržavanje vas i vaše porodice. Ovo je neizostavna stavka, jer Nemačka na ovaj način štiti svoju državu i mogućnost da ćete koristiti njen državni novac.

3. Zakonski određenu zaradu za starije od 45 godina

Novi zakon nije baš blagonaklon prema osobama starijim od 45 godina, koje žele da započnu rad u Nemačkoj. Da bi im to odobrili, potebno je da primaju bruto platu minimum 3700 evra mesečno.

Ukoliko ne ispunjavaju ovaj uslov, neophodno je da imaju penziju koja im je dovoljna za izdržavanje. U suprotnom, ako ne zadovoljavaju nijedan od uslova, neće dobiti nemačku vizu.

Ne čekajte više ni minut – sada je pravo vreme da pronađete posao u Nemačkoj

Ako želite što brže i jednostavnije da pronađete odličan i legalan posao u Nemačkoj, računajte na pomoć tima Inoposao agencije za zapošljavanje u inostranstvu.

Jer, od naše HR agencije dobijate: korisne savete, aktuelne informacije direktno iz Nemačke, ponude pouzdanih poslodavaca, pomoć u učenju nemačkog jezika, sakupljanju i prevođenju potrebne dokumentacije, nostrifikaciji diplome…

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *